Ystäväkirjeet

1_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…kuulumisia joulun 2019 kynnyksellä!

Hoosianna, Davidin Poika, kiitetty olkoon hän… Olipa mahtavaa yhtyä 1. adventtisunnuntain messussa Hoosianna virteen. Toden totta, meillä on ihana mahdollisuus sydämissämme anoa; Herra auta ja armahda meitä!

Iltapäivällä olin mukana Päijät-Hämeen Liikunta- ja Urheilu r:yn järjestämässä Joulukalenteri tapahtumassa Lahden Urheilukeskuksessa, ”luukussa 24” Jeesuslapsi seimessä. Tapahtuma on saavuttanut suuren suosion lapsiperheiden keskuudessa Lahden alueella. Seimen äärellä tapasin mm. noin 7 vuotiaan tytön ja tiedustelin kenen syntymäpäivää jouluna vietetään? Vastaus kuului: joulupukin. Jatkoin tiedustellen, kenen myös? Vastaus kuului: pukin muorin! Yhdessä katsoimme seimessä nukkuvaa ”Jeesus lasta”. Kuulinpa sellaistakin, kuinka joissakin perheissä oli saatu seurakunnalta lahjaksi Lasten Raamattu, ja sitä on myös luettu. Jippii! Joulukalenteri tapahtumassa olemme jakaneet (6 vuotena) Lasten Mission kustantamaa kirjasta; Joko tunnet Kuninkaan? Kirjanen on saanut hyvän vastaanoton, iloitaan siitä.

Syyskauden kuulumisia: Matkamme Viron Fra Mare kylpylään oli kokonaisuudessaan onnistunut.  Hyvä ja monipuolinen ruoka, kylpylähoidot sekä ilta-ohjelmat tarjosivat täyden ”paketin” täysihoidolla. Sunnuntaina osallistuimme Haapsalun Tuomiokirkossa pidettyyn messuun. Päivän aiheena oli ”Usko ja epäusko”, Ps. 78:1-8…vanhoja asioita, joista olemme kuulleet, joista isämme ovat meille kertoneet. Me emme salaa niitä lapsiltamme vaan kerromme tulevillekin polville Herran voimasta, Herran teoista, ihmeistä, joita hän on tehnyt… Messun alussa pyhäkoululaiset kokoontuivat alttarin äärelle, jossa toimitusta suorittava pappi ojensi pyhäkoulun opettajalle kynttilän, lapsille ristin ja Raamatun. Lapset siirtyivät messun ajaksi vieressä sijaitsevaan kappeliin. Messun loputtua lapset palasivat alttarin ääreen ja opettaja kertoi kirkkoväelle, mitä he olivat oppineet Simsonista. Ajattelin, että messussa elettiin Psalmin tekstiä todeksi.

Lokakuussa osallistuin Hollolan seurakunnassa järjestettyyn Hiljaisuuden retriittiin. Enpä osannut aavistaa miten merkitykselliseksi se loppupelissä muodostui. Siitä lyhyesti: Jokavuotiset Äidin syntymäpäivät aiheuttavat minussa vahvoja negatiivisia tunteita, niin tänäkin syksynä ja juhla osaltani päättyi ikävällä tavalla. Jälkeenpäin asiaa pohdiskellessa ymmärsin, että olen katkera.

Jumala puhuu meille tavalla jos toisellakin. Aamuyöllä 10.10.2019 näin unen, jossa lakaisin lunta mummolan naapurin paraatiportailta. Puhdistettuani portaat, ryskytin ovea päästäkseni sisälle, mutta ovi oli ja pysyi lukittuna. Minulta evättiin pääsy juhlataloon!

Herättyäni etsin Raamatusta Heb. 12. ”Pitäkää huoli siitä, ettei yksikään hukkaa Jumalan armoa eikä mikään katkeruuden verso pääse kasvamaan ja tuottamaan turmioita, sillä yksikin sellainen saastuttaa monet”.  Ymmärsin unen olevan Jumalan sydämeltä ja minulle muistutuksena; taivaaseen ei ole asiaa katkerilla ihmisillä, joten olisi korkea aika selvitellä äidin kanssa katkeruuteen liittyvät ”taakkasiirtymät”. Ihmetellen huokailin Jumalan puoleen, että millä tavalla tätä vaikeaa asiaa voisin lähteä äidin kanssa käsittelemään.
1_0 Suttisen paraatiportaatEtsin käsiini kaksi vanhaa valokuvaa, vuodelta 1931, jossa äitini istui näillä kyseisillä portailla, sekä kuvan vuodelta 1994, jossa itse istuin isoäitini Evert – veljen tekemässä vesikelkassa. Ajattelen nyt näiden vanhojen valokuvien olevan profeetallisia. Valmistellessani kevättalvella 1994 ”Raamattu elää koskettaa” – näyttelyäni, minun tuli valmistautua siihen 3_4 11.3.1994 Ylisukupolviset taakkasiirtymätmielestäni aika erikoisella tavalla: Helmikuussa matkustin mummolaan, katkoin omenapuun ja lehtikuusen oksia, jotka sitten kotona asettelin veteen ”jalostumaan”.  Seuraava projekti oli valmistaa velipuoleni kanssa kuvassa näkyvä iso risti ja etsiä mummoni veljen tekemä vesikelkka, joka löytyi Hämeenlinnan seudulta. Kelkkaan minun tuli valmistaa mustasta sametista oma syntisäkkini. Kuvassa ajattelin istuvani menneisyyteni kivireessä. Omenapuun sekä lehtikuusen oksat versoivat kuvissa näkyvällä tavalla 11.3.1994 näyttelyni avajaisissa.
2_2

Raamatun sana vakuuttaa: Teidän vanhuuteenne päiviin saakka minä olen sama, vielä kun hiuksenne harmaantuvat, minä teitä kannan. Niin minä olen tehnyt ja niin yhä teen, minä nostan ja kannan ja pelastan. Jes.46:4.  Jumalan sanan mahtavaan lupaukseen saamme tarttua, sillä Hän ei valehtele.

Edesmennyt psykiatri ja psykoanalyytikko Martti Siirala kiteytti taakkasiirtymän käsitteen -60 luvulla näin: ”Se mikä ei tule yhdessä jaetuksi, tulee jonkun kannettavaksi, taakkasiirtymäksi”. Taakka syntyy, kun ihminen ei saa traumatilanteissa riittävästi tukea ympäristöltään, lapsi huoltajiltaan. Hän ei pysty kohtaamaan painolastia, vaan eristää sen piilotajuntaansa. Psykoanalyytikko Pirkko Siltalan mukaan taakkasiirtymät vaikuttavat ihmisen koko elämänkaaren ajan, syntymästä kuolemaan fyysisinä tai psyykkisinä ongelmina, ellei niitä tiedosteta ja käsitellä. ’Kaiken muun voi korjata ja korvata, paitsi Elämän’.  On totta, ettei menneisyyttä voi muuttaa, mutta menneisyyden vaikutuksia on mahdollista muuttaa. Meitä suomalaisia on usean sukupolven ajan kasvatettu ja opetettu ajattelemaan itsestämme usein väärällä tavalla. Oman elämänhistorian tuntemus myös vapauttaa armahtavaisuuteen ja anteeksiantamiseen sydämen tasolla lähisuhteissa ja suhteessa omaan itseeni. Resilienssi, muutosjoustavuus, on tahtoratkaisu, osa ”rakennemuutoksen” hallintaa omaan lähihistoriaan. Mahdollista on ojentautua uuteen ja terveempään Jumalan armon varassa.

Toukokuussa painosta tulleessa kirjassani kerron Jumalan ihmeellisestä johdatuksesta elämäni matkan varrella, ajatuksella, Jumalalle ei ole toivottomia tapauksia. Kirjaa on mahdollista tilata 10 € + postikulut 7 € hintaan sähköpostitse makaru46@gmail.com tai puh. 0400-883482.

Kevätkaudella 2020 jatkan seurakunnan yhteydessä vapaaehtoisena ”Lähellä ihmistä -kasvua keskeneräisenä” ryhmäohjaajana. Safedin tiimissä järjestelen matkoja/retkiä matkatoimisto Seppo-Juhani Oy/Sjoy Travel-Linesin työyhteydessä, sekä toimin Muistikummina. Luennoin aiheista Ylisukupolviset taakkasiirtymät,  Tunnista tunteesi sekä  Pidä huolta Muististasi.

Matkat ja retket:

Kevään 2020 hemmotteluviikko Spa Viiking, Pärnu 3.-9.5.2020 (su-la 7 pv) Anna aikaa itsellesi! Matkan hinta puolihoidolla 435 €, joka sisältää matkat, ruokailut sekä 10–15 kylpylän tarjoamaa hemmotteluhoitoa. Ilm. 18.3.2020 mennessä. Matkasta tarkemmin http://www.safed94.com Matkat ja retket.

Musiikkinäytelmä 77 kertaa su 24.5.2020. Vivamossa näemme Musiikkinäytelmän 77 kertaa, joka on kertomus anteeksiantamisen vaikeudesta ja voimasta. Se on kertomus pariskunnasta, jonka kulissit romahtavat. Se on kertomus nuoresta, joka etsii oman tiensä. Se on kertomus vanhasta äidistä, joka rukoilee ja odottaa. Se on kertomus mahdollisuudesta uuteen alkuun. 77 x näytelmän taustalla on kuvaus Pietarin ja Jeesuksen välisestä keskustelusta: Matt.18:21–22. Retken hinta: aikuinen 55,00 €, lapsi alle 12 v. 45,00 €, joka sisältää matkat, teatterilipun, lounaan ja iltapäiväkahvin. Matkan toteutuminen edellyttää vähintään 30 lähtijää. Ilm. 2.5.2020 mennessä. Lisäinfoa matkasta ja teatteriretkestä http://www.safed94.com Matkat ja retket tai puh. Marjatta 0400-883 482. Varaa paikkasi ja tule mukaan!

Auta, Jeesus, että me juhlaasi nyt vietämme kunniaksi nimesi, elämämme voimaksi.
Kiitos olkoon Jumalan, kun hän saapui Pojassaan armahtamaan luotujaan. Vk 19:7

Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa!
Rauhaa ja Onnea vuoteen 2020
Marjatta Kanth-Ruusunen

a2

Saaronin tulppaani, kiven ja tuhkan keskellä Negevin autiomaassa