Ystäväkirjeet

Hyvä Ystävä!

Kesäiset päivät helteineen ja mielenkiintoisine kohtaamisineen ovat jääneet muistojen helminauhaan iloineen ja haasteineen. Kansalaisaloite Vanhusasianvaltuutettu Suomeen, liikutti minua monissa kesätapahtumissa Suomen suvessa. Katsoin tehtäväkseni informoida tästä tärkeästä aloitteesta mahdollisimman monille, meidän ikääntyvien ihmisten puolesta. Valitettavasti kansalaisaloitteen kannatusilmoituksista jäi kuitenkin puuttumaan noin 14 000 vaaditusta määrästä.
Elämän asenteen tarkastelu kannattaa. Emme voi hallita elämämme tapahtumia ja olosuhteita, mutta voimme hallita, miten suhtautua niihin. Traumaperäiset stressi- ja tunne-elämän vajeet ohjaavat varsin usein elämäämme alitajuisesti. Tutkija Erik H. Erikson loi tunnetuimman elämänkaaripsykologian, jonka mukaan ihminen joutuu ratkaisemaan kriisejä eri elämänvaiheissa. Ratkaisematta jääneet kriisit haittaavat tai jopa estävät myöhempien kriisien ratkaisemisen ja aiheuttavat ongelmia elämässämme. Tämän olen elänyt todeksi vuosikymmenien ajan omassa elämässäni. Toisille tunteiden tunnistaminen on kauttaaltaan helppoa ja helpottavaa, toisille se on raskasta ja vaikeaa kuin vieras maasto, jossa ei osaa suunnistaa. Toiset ihmiset ovat onnellisia voidessaan hyvin, toiset pitävät luonnollisena jatkuvaa pahoinvointia, varuillaan olo ja huolet ovat osa arkipäivää. Osa tunteista tuntuu kehossa, vaikka niitä ei heti tietoisesti tunnistaisikaan. Vatsassa kihelmöivä jännitys, otsan ryppyyn puristava ärtyneisyys tai säikähdyksen aiheuttama vapina ovat monille tuttuja tuntemuksia. Joskus jonkin pitkittyneen kehollisen vaivan tai säryn takana on tunne, joka yrittää kertoa itsestään, hyvin usein se tunne on viha tai surematon suru.  Yleinen harhakäsitys on, että tunteita pystytään hallitsemaan kun niistä ei välitetä. Ajatellaan, että torjumalla tunteet, ne katoavat. Tosiasia kuitenkin on, että kielletyt ja torjutut tunteet, ohjaavat käyttäytymistämme enemmän kuin ne tunteet, jotka tunnistamme ja hyväksymme.     Henkilökohtaisesti kaiken tämän läpikäyneenä käsitän asian tärkeyden ja merkityksellisyyden ihmisen elämässä. Oma toipuminen emotionaalisen hylkäämisen haavoista ja käymästäni koulutuksesta, ovat mahdollistaneet yhdistykseen toimintaan uusia ulottuvuuksia vierellä kulkijana – ihmisen rinnalla.

Safedin toimintaa tänään:

 • Kuuntelen Sinua – yksilöterapiaa, tukea kriisien käsittelyyn. Ongelmat kohdataan keskustellen, kuunnellen, yksityisyyttä ja yksilöllisyyttä kunnioittaen. Yksilöterapia on prosessi, johon suositellaan vähintään 5 tapaamiskertaa.
 • Tunnetaidot, tunnista tunteesi – tunnelukkosi. Ryhmä kokoontuu 8.1.2019 alkaen joka toinen tiistai-ilta 7 x
 • Askeleita, yllätysraskauden/abortin esiin nostamia kipeitä muistoja käsitellään luottamuksellisessa vertaistukiryhmässä 20.10.2018 alkaen (lauantaisin klo 13 -15) 8 x.
 • Lähellä ihmistä – kasvuryhmä. Ryhmä kokoontuu joka kuukauden 3 maanantai klo 13–14.30.
 • Päiväretket Vivamon Raamattukylän esityksiin, kesällä 2019 Paratiisin portilla esitykseen.
 • Ohjelmallisia kylpylämatkoja Viroon. Kevään matka Spa Viking, Pärnu 5.-11.5.2019, hinta 395 € puolihoito, 2 hengen huoneessa.
 • Joulumatka Viroon, 2019 Spa Wasa Pärnu.

 Luento/seminaari aiheet:

 • Aivoterveyttä läheltä
 • Abortin jälkeinen oireyhtymä
 • Minun varjoni, kokemusasiantuntijan näkökulma
 • Sisältöä päivään, muisti ja tunteet – esim. hoivakotien henkilöstölle
 • Tiesitkö tämän vaihtoehtohoidoista
 • Tunteet ja Muisti
 • Pyhä Henki UT
 • Pyhä Henki VT

Kesällä -89 osallistuin Päijät-Hämeen kesäyliopiston järjestämälle Ihmissuhde -kurssille. Kurssin päättyessä vetäjä kertoi järjestävänsä matkan Kreikkaan, Kosin saarelle. Matka kiinnosti, puoliso ja pari ystävää lähti myös mukaan.  Matka osoittautui New Age-kurssimatkaksi Kreikan taivaan alla. Rentoutus- ja mielen manipulaatioterapian suoritettuamme, saimme jälleensyntyä uuteen elämään Egeanmeren aalloilla. Etsiessäni -80 luvulla tarkoitusta oman elämäni tyhjyyteen, en valitettavasti käsittänyt asian vakavuutta mitä tapahtuu kun juodaan vieraasta väärästä lähteestä. New agealaiset rentoutus/hoitomenetelmät on suunnattu vaikuttamaan ihmisen mieleen ja kehoon. Käytännössä nämä hoitomuodot aiheuttavat hengellistä sokeutta ja vieraantumista Luojamme hyvistä suunnitelmista, todellisesta elämästä. Jumalan vastustaja, väkevä mies, kietoo ovelasti valheen verkkoon kaikenikäisiä ja kaikenlaisia ihmisiä, sillä se vihaa Jumalan luomia.  Kriittisyyttä ja tervettä harkintaa kysytään tänä päivänä erityisellä tavalla, sillä eksytyksen henki on todella ovela.

Palattuamme kyseiseltä Kreikan matkalta, puolisoni sairastui vakavasti, ja tilanne vaati isohkoa kirurgista toimenpidettä. Leikkauksen jälkeen ilmeni, että työelämään paluuta ei enää ole. Kysymys olikin, miten tästä nyt eteenpäin? Perhettämme kohdannut uusi vastoinkäyminen pani etsimään vakavassa mielessä Jumalan apua. Tämän matkan negatiivinen opetus johdatteli myöhemmin selvittämään vaihtoehtohoitojen ideologisia taustoja ja valmistamaan luentosarjan, Tiesitkö tämän vaihtoehtohoidoista?  Esitykseni on mahdollista nähdä osoitteessa www.safed94.com

Muistellessani tuota Kreikan matkaa, ajattelen kuinka Kaikkivaltias Jumala sallii meidän kokea monenlaisia asioita, jotta silmämme avautuisivat näkemään totuuden, erottamaan väärän oikeasta ja oikean väärästä.  Tämä synnytti kysymyksen, mitä tarvetta meillä kristityillä on saada mielen ylennystä pakanallisista järjestelmistä?  Sitä vastoin tietämisen ja muistamisen arvoista on; Jeesus on Tie, Totuus ja Elämä!

Salatieteisiin pohjautuvat vaihtoehtoliikkeet ja -hoidot pyrkivät eksyttämään kristittyjä. Niiden harjoittaminen on Jumalan tahdon vastaista; ”Älkää osallistuko pimeyden töihin: ne eivät kanna hedelmää. Tuokaa ne päivänvaloon.” sekä ”Katsokaa siis tarkoin, miten elätte: älkää eläkö tyhmien tavoin, vaan niin kuin viisaat. Käyttäkää, oikein jokainen hetki, sillä tämä aika on paha”. Ef. 5:11,15–16.

Esirukousaiheita: Suomen lasten ja nuorten puolesta, koulujen opettajien ja opetusohjelmien puolesta. Perustelut: Kristinuskosta ei juurikaan saada koulussa nykyisin puhua, saatikka opettaa. Sitä vastoin oppilaitosten ja päiväkotien ovet ovat avautuneet joogan harjoittamiselle, sekä sukupuolineutraalille manipulaatio – vouhotukselle. Jooga perustuu buddhalaisen uskonnon harjoittamiseen. Tapahtui lähiseudulla, pieni tyttö istui ja itki päiväkodin portinpielessä, itkun syy, kun hän ei tiennyt tuleeko hänestä isona mies vai nainen? Järkyttävää, lapsen oikeuksiin kuuluu saada kasvaa, kehittyä ja varttua rauhassa. Kaikella on oma aikansa.

Kotisivulla safed94.com Miksi Saara itki? Saara itse kertoo Herran avusta hänen elämässä. Henkilökohtaisella rukouksella on syvä merkitys meidän jokaisen elämässä. Oivallamme yhä syvemmin hengellisen ravinnon tarpeemme ja oman hengellisen minämme olemassaolon.

SLS Safed ry pankkiyhteys  FI52 4212 1420 0128 52  Viite 741 Kiitos tuestasi!
Siunausta alkavaan syyskauteen toivotellen
Marjatta Kanth-Ruusunen

14m

”Nasaretin talo”  Marjatta Kanth-Ruusunen

…kuulumisia matkan varrelta   Marjatan Ystäväkirje 63

Syksyllä -90 kotona soi puhelin. Kotiseurakunnan lähetystyöstä vastaava pastori soitti ja kutsui minua puhelinkampanjatehtävään, joka liittyi samana syksynä pidettävään ”Se on Sinulle” -missiotapahtumaan. Kieltäydyin, koska olin aviopuolisoni kanssa lähdössä matkalle. Pastori halusi tietää matkapäivämme ja sanoi sen kuultuaan, että minulla olisi silti oikein hyvin aikaa tulla hoitamaan tämä tehtävä. Koulutustilaisuus järjestettäisiin seuraavana sunnuntaina, jolloin olisi tärkeää olla läsnä. Sunnuntai-illan koulutus ei innostanut, mutta lähdin kuitenkin. Saimme opetusta tehtäväämme, ja meille jaettiin työvuorot. Kotimatkalla tapahtui jotain erittäin hämmentävää! Kotiportille päästyäni kuulin sanat: ”Tämä on viimeinen kutsu, tämä on viimeinen kutsu”. Katsoin ympärilleni nähdäkseni, kuka minulle puhui ja missä hän oli, mutta ketään ei näkynyt. Hetken toivuttuani menin sisälle. Aloin ymmärtää, että minun tulisi suhtautua kutsuun vakavasti.

Kevättalvella -91 vietin viikonlopun Hollolan seurakunnan Parinpellon leirikeskuksessa ja osallistuin siellä seuroihin. Tilaisuus päättyi loppuvirteen, ja seuraväki alkoi poistua kirkosta, mutta minä jäin istumaan paikalleni virsikirja kädessäni kuin ”kivipatsaaksi” kivettyneenä. Sydämelleni nousi Raamatusta kuva Lootin vaimosta ja miten hänelle kävi ”Muistakaa Lootin vaimoa! Joka yrittää turvata elämänsä, kadottaa sen, mutta joka sen kadottaa, on pelastava sen omakseen. Minä sanon teille: Sinä yönä on kaksi samalla vuoteella: toinen otetaan, toinen jätetään. Kaksi naista on yhdessä jauhamassa: toinen otetaan, toinen jätetään.”  Luuk. 17:32–35. Kuva vaihtui toiseen, jossa seisoin kadotuksen kuilun partaalla. Kohtasin oman syntisyyteni, sydämeni pimeyden ja kadotuksen kuilun. Ellen suostuisi parannukseen Kaikkivaltiaan Jumalan edessä, joutuisin kadotukseen. Huusin suuressa hädässäni, sillä synnintunto oli herättänyt paatuneen sydämeni. Olin kauhuissani tulenlieskojen hipoessa hameeni helmoja. Kysymys oli elämästä ja kuolemasta. Sain vielä mahdollisuuden murtua Jumalan Pyhyyden alle, tunnustaen suuret syntini, ja palata Hänen yhteyteensä – kasteen armoon, synnit sovitettuna ja Jeesuksen pyhällä kalliilla sovintoverellä lunastettuna.

Kesällä -91 Ilmestys: Seisoin unenomaisessa ilmestyksessä Lahden urheilukeskukseen siirretyssä niin sanotussa kuplahallissa, jonne oli koottu upea Raamattuaiheinen näyttely Raamatun maan maisemista ja Lähi-idän tapahtumista Jeesuksen aikaan. Ilmestyksen näyttelyn materiaalin olivat valmistaneet eri seurakuntien lapsityöstä vastaavat työntekijät yhdessä lasten kanssa. Kerholaiset kutsuivat omaisiaan ja ystäviään katsomaan tätä upeaa näyttelyä. Lapset itse esittelivät Raamatun kuvaukset ja opetukset runsaslukuiselle katsojakunnalle. Ilosanoma Jeesuksesta jatkoi kulkuaan.

Toimin Lahden kaupungin terveysviraston palveluksessa vuosina 1974–1993, joista kymmenen viimeistä vuotta terveyskeskusavustajan virassa Veteraanien vastaanoton Ahvenistonkadun toimipisteessä. Vuonna 1991 kevättalvella olin vastannut Jeesuksen kutsuun kyllä.

Keväällä -92 matkustin Israeliin, osallistuin Suomen Raamattuopiston järjestämälle pyhiinvaellusmatkalle Jeesuksen jalanjäljissä. Matkanjohtajina toimivat Seppo ja Outi Norjanen. Oppaamme Anna-Liisa Matikaisen opastuksella tutustuimme Pyhän maan maisemiin ja Jeesuksen elämän vaiheisiin Pyhillä paikoilla. Matka oli vaikuttava, sisimmässäni uinunut luovuus heräsi uuteen ja mielenkiintoiseen tekemiseen.

Työnäky: Työnäky syntyy tarpeesta jonka kutsun saaja oivaltaa ja johon vastaamisen hän kokee tehtäväkseen. Vuoden -92 huhtikuussa, Israeliin suuntautuneen matkan jälkeen ryhdyin hapuillen saamaani työnäkyä toteuttamaan. Kiinnostukseni käsillä tekemiseen, Raamatun sanan tutkiminen, Jeesuksen elämään ja opetuksiin syventyminen antoivat kuvalliseen ”inspiraatiooni” lisäväriä ja syvyyttä. Raamatun Sana alkoi samalla elää todeksi omalla sydämelläni ja aiemmin saamani kutsu ja työnäky vahvistuivat. Samalla sydämelleni laskettiin huoli myös tulevaisuuden toivoistamme, lapsista ja nuorista, sekä yhäti ohenevasta kristillisestä kasvatuksesta maassamme.

Kutsumus: Kutsumus edellyttää sitoutumista. Sitoutuminen puolestaan tuo kutsumuksen kantavan piirteen esiin. Esteet murenevat kutsumuksen toteuttamisen tieltä. Kutsumusta ajatellessa on hyvä muistaa, että Jumalan tahto on aina hyvä. Ymmärsin että Jumalalla oli uudenlaisia suunnitelmia elämäni varalle.

Irtisanouduin terveyskeskusavustajan ns. eläkevirastani. Vuoden -94 alusta olin vapaa ottamaan askeleita uuteen – tuntemattomaan, käsi Jeesuksen kädessä ja Hänen sanat sydämelläni ”kun sinä rukoillen kuljet, minä sinua johdatan”. Saman vuoden keväällä 27.4.1994 toimestani perustettiin yhdistys, joka sai nimeksi Lähetysyhdistys Safed ry. Nimi Safed juontuu hepreankielen sanajuuresta katsoa – tähystää, joka mielestäni soveltui oivallisesti saamaani työnäkyyn. Raamatun Sanan ja kuvausten äärellä on ollut mahdollista ottaa askeleita Hyvän Paimenen tuntemiseen katsoen ja kuunnellen. Israelissa Pohjois-Galileassa korkealla vuorella sijaitsee kaunis Safedin kaupunki joka tunnetaan taiteilijoiden suosimana kaupunkina.

Yhdistystoiminnan pyörittämisen ohessa opiskelin (2006–2008) Lahden Diakonian instituutissa valmistuen lastenohjaajaksi. Aikuisopiskelu oli mielekästä, jatkoin Diakonia-ammattikorkeakoulussa syksyn 2008 sielunhoidon koulutuksessa. Nälkä kasvaa syödessä, 2011 kesällä hakeuduin Perheniemen kristillisen opiston sielunhoitoterapeutti koulutukseen, valmistuen LI – sielunhoitoterapeutiksi joulukuussa 2012.

Toimintahistoriaa: Yli kaksikymmentävuotta toimimme työnäyn innoittamana yhteistyössä eri järjestöjen ja seurakuntien kanssa. Ensisijaisena tehtävänämme oli Raamatun kerronnan tueksi tarkoitetun havaintomateriaalin suunnittelu, työtekniikoiden kehittäminen, valmistaminen ja käyttökoulutus. Lapsityöhön tarkoitettua havaintomateriaalia ” Raamattu elää – koskettaa” toimitimme 70 eri seurakuntaan. Lastenohjaajille järjestimme havaintomateriaalin käyttö- ja valmistuskoulutusta 41 seurakunnassa. Matkoja ja retkiä olemme järjestäneet vuosien 1999–2017 välisenä aikana kaikkiaan 50 matkaa.

Lisäksi toimintaamme sisältyi mm:
Työssäoppijoiden ohjaaminen
Humanitäärinen apu: ompelutyöt, liinavaatteet
Varhaisnuorten kerho- ja raamattupiiritoiminta
Kouluvierailut: Raamattu elää – koskettaa tapahtuma
Näyttelyt ja vierastoiminta
Havaintomateriaalien valmistusta, myyntiä ja käyttökoulutusta
Sapattiateriat ja seuratoiminta
Matkat ja retket
Ryhmätoimintaa Lähellä ihmistä, sielunhoito ja esirukouspalvelu

Toimintaa tänään: Keskitymme ensisijaisesti kasvu- ja vertaistuki ryhmätoimintaan sekä yksilöterapiaan
Lähellä ihmistä – Mitä sinulle kuuluu? Seurustelun ”sakramentti” yhteyteen.
Tunnetaidot – tunnista tunteesi ja tunnelukkosi kasvuryhmässä.
Välitä Muististasi – aivoterveyttä läheltä ryhmä sekä aiheeseen liittyvät luennot. Yllätysraskauden/abortin läpikäyneille vertaistukiryhmätoimintaa. Luottamuksellisessa pienryhmässä käsitellään mm. aborttikokemusten herättämiä vaikeita tunteita.
Yksilöterapiapalvelua: joka perustuu kristilliseen ihmiskäsitykseen, olemassaolon oikeuteen, psykologiseen tietämykseen, luottamukseen sekä vaitiolovelvollisuuteen. Palvelu tarjoaa tukea kriisien läpikäymiseen, on mahdollista kohdata esim. häpeän, hylkäämisten ja kaltoinkohteluiden aiheuttamia ongelmia. Ongelmat kohdataan kuunnellen, keskustellen, yksityisyyttä ja yksilöllisyyttä kunnioittaen. Edellä mainituista työmuodosta yhdistyksessä vastaa LI-sielunhoitoterapeutti (ACC) ja Suomen sielunhoitoterapeutit ry:n jäsen, lastenohjaaja, kokemuskouluttaja Marjatta Kanth-Ruusunen. Vastaanotto Salpakangas Hollola. Tiedustelut puh. 0400 883 482.
Matkat ja retket: Järjestämme edelleen vuodessa 1-2 fyysisen ja hengellisen virkistymisen kylpylämatkaa Viroon. Päiväretkiä teemme kotimaassa mm. Lohjalle Kansan Raamattuseuran Vivamon Raamattukylän esityksiin.

KUTSU Sisälähetysseura Safed ry vuosikokous pidetään 19.6.2018 klo 14.00  Safedin toimitiloissaTerveystie 5 A 11 Salpakangas Hollola. Tervetuloa! 

Sisälähetysseura Safed ry toimii ”Ilosanoman asialla” toimintaamme voit tukea liittymällä jäseneksi, tai tukea sopivaksi katsomallasi summalla. Jäsenmaksu on 25,00 € vuonna 2018, TULE MUKAAN! Infoa Safedin toiminnasta sekä tulevista matkoista/retkistä löytyy kotisivuiltamme www.safed94.com Mikäli sinulla on käytössä sähköpostiyhteydet, niin ilmoitathan osoitteesi postituskulujen minimointia ajatellen   makaru46@gmail.com

Sisälähetysseura Safed ry
Jäsen- ja kannatusmaksut tilille nro FI52 4212 1420 0128 52 viite 741.

Kesän ja valon merkeissä lukijaani siunaten. Marjatta Kanth-Ruusunen

”…sama retki alla auringon, sama kaipaus sisällämme on, ilo lapsen, hymy vanhuksen sama matka yhteinen. Täällä yhteen kuuluu jokainen, kasvi, lintu, puu ja ihminen. Kukin hoivan toisellensa suo, yhdessä näin uutta luo…” 

Anna-Mari Kaskinen; Sama taivas…

 

 

 

Mainokset